Evde diş beyazlatma için yapılabilecekler nelerdir?

Piyasada satılmakta olan diş beyazlatma ürünleri mevcuttur. Bu ürünlerin evde kullanımı, diş hekimleri tarafından önerilen bir durum değildir. Bunun sebebi, eczane ya da internetten alınan, hazır apareylerin, kişinin ağız yapısına tam uyum sağlamamasından dolayıdır.

Kullanılan diş apareyi, diş hekimi tarafından kişinin ağız yapısına uygun olarak üretilmediyse, diş temizleme aparatının üzerine sürülen beyazlatıcı jel diş etine taşarak zarar verebilmektedir. Bu jellerin diş etine olan teması kesilmediği takdirde, diş etlerinde yanığa benzeyen bir görüntü oluşabilmektedir.
Eğer diş beyazlatma işlemi evde yapılacaksa, apareylerin hekim tarafından hazırlanıp verilmesi gerekmektedir.

Evde Diş Beyazlatma YöntemleriDişleri beyazlatma için karbonat kullanılır mı?

Karbonat, diş hekimleri tarafından kullanılmakta olan temizleme tozlarının içinde olan bir maddedir. Normal karbonatın dreni, hekimlerin kullanmış olduğu karbonatlı tozun dreninden büyük olması sonucunda, dişleri aşındırması çok daha fazla olmaktadır.

Kişiler dişlerini beyazlatmak için evde kullandıkları karbonat ile hem diş etine zarar verebilir hem de dişlerini daha fazla aşındırabilir.

Evde karbonatla diş beyazlatma yoluna gidilmiş dişlerin beyazladığı görülebilir. Bu durum sağlıklı bir beyazlamanın göstergesi değildir. Buradaki beyazlık, dişteki lekelerden çok, diş minesindeki birikintilerin ve plağın kaldırılmasından ileri gelmektedir. Eğer sadece karbonat ile fırçalama yapılıyorsa, diş ve diş etlerinde bir süre sonra mutlaka hassasiyet, diş etinde kızarıklık, kanama gibi şikayetlere zemin hazırlanmaktadır.

Evde Diş Beyazlatma YöntemleriDiş hekimlerinin kullandığı diş beyazlatma yöntemleri

Diş hekimlerin kullanmış olduğu beyazlatma yöntemleri ikiye ayrılmaktadır:

  1. Office Bleaching Yöntemi
    Bu yöntemde, diş etleri yalıtılarak beyazlatma malzemesi dişlerin üzerine sürülür ve ortalama 1 saat içinde belli oranda beyazlık sağlanmaktadır.
    Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ofis tipi beyazlatma işleminden sonraki aşamaların, ev tipi (Home Bleaching) ile devam ettirilmesi gerektiğidir.
    Kısa sürede elde edilen bu beyazlığın kalıcı olması için hekim tarafından kişiye özel hazırlanmış olan aparey ile home tipi beyazlatma işlemi uygulanarak beyazlığın kalıcı olması sağlanmalıdır. Apareyin hekimlerce günde en az 8 saat kullanımı önerilmektedir.
  2. Home Bleaching Yöntemi
    Bu yöntemde kişi ilk seansa geldiğinde, ölçü alma işlemleri yapılır ve plaklar basılır. Bu plaklar silikon esaslı, yumuşak malzemeden imal edilmiştir. Hazırlamam plaklar için ayrıca diş beyazlatma jeli verilir. Kişi bu jeli evde kolaylıkla uygulayabilmektedir. Plaklar vakum altında yapıldığından dolayı takan kişiyi rahatsız etmez.
    Sabah 4 saat ve akşam 4 saat olmak üzere kullanılabileceği gibi, gece yatarken takılarak sabah uyanıldığında çıkarmak suretiyle de kullanılabilir. Böylece uykuda geçen süre, diş beyazlatma işlemi ile değerlendirilmiş olur. Home Bleaching yöntemi sayesinde, daha güzel beyazlık sağlanmaktadır.

Evde Diş Beyazlatma YöntemleriDişler neden sararıyor?

Dişler çay, kahve, alkol, sigara hatta yaşlılıkta birlikte sararmaktadır. Yaşlılık sonucunda sararmış olan dişler, temizlenerek beyazlatılamamaktadır. Bu gibi durumlar için farklı yöntemler vardır.

Sigara içen kişilerin en çok düştükleri hata, dişlerinde oluşan lekeleri, farklı fırça veya macunlarla ortadan kaldırmaya çalışmalarıdır. Diş üzerindeki lekeleri ortadan kaldırmak adına, sert diş fırçaları, aşındırıcı diş macunları hatta diş tozu diye satılmakta olan bir takım tozlar kullanılmaktadır. Bunlardan hiçbiri sağlıklı yöntemler değildir. Diş minesine zarar verebilir. Bu gibi işlemlerin hekim kontrolünde yapılmasında yarar vardır.

Herkesin doğal diş rengi farklı mıdır?

Dişlerin doğal rengi, kişiden kişiye değişmektedir. İnsanın esmer ya da açık tenli olması, saç ve göz renginin farklı olmasına göre değişiklik gösterebilir. Beyazdan griye kadar çok geniş bir renk yelpazesi vardır. Fakat diş etlerinin rengi de bu durumda oldukça etkilidir. Diş etleri koyu olan bir kişinin, dişleri sarı bile olsa fon sebebiyle daha beyaz gününe bilmektedir.

Yaşlılardaki diş sararmaları, vücudun diğer yerlerindeki yaşlanmayla beraber meydana gelen doğal, fizyolojik bir sararmadır. Günümüzde insanlar çok daha beyaz dişlere sahip olmak istedikleri için Bleaching denen yöntemler ile dişler ağartılmaktadır. Bleaching ile dişlerin doğal beyazlığının 1-2 ton açılması sağlanır. Yine bazı kişilerde beyazlık oranı daha fazla ya da az olabilir.

Diş minesinin yapısı, kişinin Bleaching kullanım şekli, nelere uyup nelere uymadığı, diş beyazlatma da kullanılan ilaçların etkisi, hamile bir annenin hamileyken almış olduğu ilaçların tesiri gibi sebeplerden dolayı işler gri renkte olabilmektedir. Bleaching yöntemi, gri renkteki dişlerde bile oldukça başarılı bir yöntemdir.

Bu konu da ilginizi çekebilir: Hindistan Cevizi Yağı ile Saç Açma Yöntemi

2 Comments

  • seda sarac dedi ki:

    Ben dişlerime çok fazla özen gösteriyorum mutlaka günde 3 defa temizliğini yapıyorum . Doğal yöntemler tercih ediyorum çoğu zaman . Ama son dönemlerde dişlerimin hassaslaştığını hissediyorum acaba çok fazla fırçaladığım için olabilirmi.

  • Mehmet Ortaç dedi ki:

    Dişlerime çok iyi bakmama rağmen çok fazla çay ve kahve tüketmemden kaynaklı olarak çabuk sararması gibi bir durum var. Aslında tümü de sararmıyor. Belli bölümlerde sarartılar oluyor. Eskiden belirli periyodlar ile gidip dişlerime beyazlatma yaptırırdım. Ancak yazınızdaki önerileri deneyeceğim bundan sonra. Her seferinde gidip yaptırmak kolay olmuyor ne yazık ki. Evde diş beyazlatma yöntemleri umarım faydalı olacaktır.

Leave a Reply