Nedir Bu Weck Kavanoz?

Weck kavanoz tüm dünyada uzun yıllardır turşu, reçel, salça ve diğer tüm konserve hazırlıklarında kullanılmakta. Klasik kavanozdan farkı klips, lastik ve cam kapak üçlüsünden oluşması. Farklı yapısı sayesinde konserve sürecini kolaylaştıran weck kavanoz Almanya’da oldukça saygı duyulan bir isim. Aslında, Almanya’da ev konservesi Weck kavanozlarıyla o kadar yakından ilişkili ki konserve bazen “einwecken” (“Wecks’de”) olarak adlandırılmakta. Yüksek sıcaklık ve basınca dayanıklı kalın camdan üretilen weck kavanozlar ülkemizde henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başladı.

Weck Kavanoz İçin Plus Kitchen’a Gidecekler Elinizi Çabuk Tutun

Doğal yaşam kültüründen esinlenerek kurulan Plus Kitchen yemek ve tatlı servisini weck kavanozlarda yapmasıyla tanınıyor. Sıfır atık hedefiyle plastik çatal kaşık kullanmayan, geri dönüştürülebilen malzemeleri tercih eden Plus Kitchen sosyal medyada sürekli karşıma çıkmaya başladı. İnternette yaptığım araştırmalarda Plus Kitchen lezzetlerinden herkes oldukça memnun görünüyordu. Plus Kitchen paylaşımlarında gezinirken burada yemek yedikten sonra ek ücret ödemeden kavanoz alınabildiğini öğrendim. İşin içine weck kavanoz aşkı da girince yollara düştüm ve  ekşi salata hikayesi başlamış oldu. İstanbul alkolsüz mekan keşiflerine bir yenisini ekleme heyecanıyla fotoğraf makinasını kaptığım gibi soluğu en yakın Plus Kitchen şubesinde aldım. Oldukça ilgili ve bilgi paylaşmaya açık çalışanlarından öğrendiğim kadarıyla weck kavanoz yerine klasik beyaz kapaklı kavanoza geçiş sürecindeler.

İlk Lokmada Hüsran

Hala weck kavanoz içinde servis edilen birkaç çeşit arasından pancarlı salatayı seçtim. İçindeki malzemelerin renklerine hayran kalarak çektiğim fotoğraflardan sonra ilk çatalımı aldım ve hüsrana uğradım! Nerede o herkesin övdüğü lezzet, nerede ağzımdaki ekşi tat… Çalışanların daha fazla vaktini almak istemediğimden ekşi salatayı bitirip hayal kırıklığı ve 580 ml weck kavanozumla eve döndüm. Plus Kitchen alkolsüz mekan olarak da, sakin vakit geçirmek için de mantıklı görünse de 28 lira ödenen salataların klasik kavanozda geldiğinde aynı etkiyi yakalayacağını sanmıyorum. Umarım tekrar weck ya da başka estetik kavanoza dönüş yaparlar.

İsviçre Çakısının Kavanoz Hali

Plus Kitchen macerası istediğim gibi sonuçlanmasa da weck kavanozla tanışma süreci beklentimi karşıladı. Fotoğraf güzeli weck kavanoz lastik ve klips sistemi sayesinde sızdırmaz özelliği taşıyor. Yanımda yemek taşımak istediğimde kolaylık sağlıyor, fırında yemek pişirirken kullanılıyor, tatlı servisinde oldukça şık duruyor ve bulaşık makinasında yıkanabiliyor. Nohut, mercimek, fasulye ve mısır gibi çabuk nemlenen kurubaklagiller nasıl saklanmalıdır sorusunun cevabı da yine bu kavanozdan geçiyor.

Bu Konular da İlginizi Çekebilir:

Temiz ve Düzenli Ev İçin 10 Alışkanlık

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi: Şehir İçindeki Kaçış Noktası

Yazlık Tesettür Hamile Giyim Önerileri

6 Comments

  • Kenar Yazarı dedi ki:

    Weck kavanoz üzerine güzel bir yazı olmuş. ben sizin yerinizde olsam ekşi salata geldikten sonra değiştirir ya da ücretini ödemezdim. Siz yine insaflı davranıp bitirmişsiniz. Bahsettiğiniz kavanoz çeşidini ilk defa gördüm. Eğer eşime ihtiyaç olursa ilk fırsatta alıp deneyeceğim. Teşekkürler.

  • İshana dedi ki:

    weck kavanoz içerisinde cheese cake yapan bir arkadaşımın neden bu kavanozu tercih ettiğini anlattığında ne gerek var diye soranlardan şikayetlerini dinlemişliğim var. Belirli bir kültür birikimi olan insanlarda bu tür ürünlerin elbette tercih edilebilirliği yüksektir. Bununla birlikte sisn deneyimlediğniz gibi “turşulu salata işte ne olacak” zihniyetinde olanların tercihi çoban salatadan ileri gitmeyecektir. yazınızı beğendim. elbette İstanbul dışında da kaliteli mekanların sunduklarını deneyimlemeniz dileği ile…

    • hanimzade dedi ki:

      Tatlı yapmak için uygun fiyatlı ve daha az bulaşık çıkaran seçenekler daha mantıklı sanırım ama konserve hazırlığında epey iş görüyor. İstanbul dışında yakında Antep alkolsüz mekan keşifleri yapacağım 🙂

  • hanimzade dedi ki:

    Sağlıklı plastik olarak satışa ve tüketime sundukları ürünleri de birkaç sene içinde kanserojen diyerek toplamaya başlayacaklardır muhtemelen. Her sağlıklı alternatifin ömrü daha pahalı ürün çıkana kadar devam ediyor ne de olsa.

  • ibrahim dedi ki:

    Weck Kavanoz olarak bilmiyordum ben ismini ancak gerçketen çok güzel bir şekli var içindekini de çok iyi koruyormuş Yüksek sıcaklık ve basınca dayanıklı olduğunu daha önce duymuştum

  • Murat Dinç dedi ki:

    Weck Kavanozun adını bende ilk defa duyuyorum. Yaygınlaşırsa bende tercih ederim ancak içerisindeki salata ekşi çıkacaksa uzak dursun 🙂 Çok amaçlı kullanım için ise yenilikçi bir çözüm.

Leave a Reply