Son günlerde ruhumuza ağır gelen olaylar yaşıyor, gözlemliyor ve içselleştiriyoruz. Ardı arkası kesilmeyen kayıp haberleri yakınımızdaki kişilerden gelmese de kardeşlerimiz için üzülüyoruz. Memleketimizin kaybının büyüklüğü çoğu kişinin depresif bir ruh haline bürünmesine yol açıyor. Böyle durumlarda terapi her zamankinden daha da gerekli olmasına rağmen çoğumuz için seans ücretlerini karşılamak mümkün değil. Bu nedenle uzun süredir denediğim ve faydasını gördüğüm kendi kendine terapi yollarından birini sizlerle paylaşıyorum.

Kendi Kendine Terapi Çıkış Noktası

İnsan psikolojisi üzerine yapılan çalışmalar, yaşanan sıkıntıların olumsuz etkilerinin aile bireyleri, arkadaşlar ve yakın çevreyle paylaşıldığında azaldığını ortaya koyuyor. Zorlayıcı koşullarla başa çıkmayı kolaylaştıran bu paylaşım, sosyal psikolog James W. Pennebaker’ın merakını cezbediyor. Merakının neticesinde insanların yazı yoluyla duygularını kendileriyle paylaştıklarında daha iyi hissedip hissetmeyeceklerini araştırmaya karar veriyor. Kronik rahatsızlığı olan ve travma atlatan kişilerden oluşan bir grup ile çalışmalara başlıyor.

Kendi Kendine Terapi Kuralları

Yapılan çalışmada gönüllü deneklere her gün 20 dakika boyunca neler hissettiklerini yazmaları söyleniyor. Yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında verilen direktifler ise şu şekilde:

  1. Rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer ve zaman aralığı belirleyin.
  2. En az 20 dakika ara vermeden yazmaya devam edin.
  3. Yazım hataları ve dil bilgisi kurallarına takılmayın.
  4. Sadece kendiniz için yazın.
  5. Sizin için son derece kişisel ve önemli bir şeyden bahsedin.
  6. Sadece şu anda üstesinden gelebileceğiniz durum ve olaylarla alakalı yazmaya gayret edin.

Amaç duyguların kağıda aktarılması olduğundan dolayı yazılanların edebi eser niteliği taşıması gerekmiyor ve yazım hataları önem taşımıyor. Yirmi dakikalık süreçte yazacak bir şey kalmasa bile gerekirse aynı şeyleri tekrarlayarak da olsa yazmaya devam edilmesi gerekiyor. Süre sonunda denekler isterlerse yazdıklarını imha etmekte özgürdüler.

Birkaç hafta boyunca bu yazma egzersizini düzenli yapan deneklerin daha az depresif hale geldikleri ve ruh hallerinde düzelme olduğu gözlemlendi. Eskisinden çok daha enerjik ve hayat doluydular, bağışıklık sistemlerindeki değerlerde iyileşme görülüyordu. İlerleyen yıllarda Pennebaker ve başka araştırmacılar benzer şekillerde yazı yazmanın kişinin sorunlarla başa çıkma yetisini geliştirdiğini açığa çıkarmıştır.

Telefonun notlar kısmında yazarak da denenebilir fakat dikkat dağıtıcılardan uzak fiziksel kağıt ve kalem kullanarak sonunda kağıdı çöpe atarak uzaklaştırmak çok daha etkili oluyor. Bazı yöntemlerde yazılan kağıdın yakılması gibi yollara da baş vurulduğu oluyor. Huzursuzluğunuzun küçük bir kısmından da olsa bu şekilde kurtulmanızı umuyorum.

Leave a Reply