Temiz ve düzenli ev ortamı herkesin hedefi olsa da çoğu kişinin sadece hayallerini süslüyor. Kapağını açınca üstünüze kıyafetler dökülen gardırop, içinde ne olduğu bilmediğiniz çekmece, biriken bulaşıklar, yıkanmayı bekleyen çamaşırlar, sürekli kaybolan anahtarlar ve daha bir sürü içinden çıkılmaz karmaşayı çözmek korktuğunuz kadar zor değil. Düzenli insanların günlük rutinlerine bakıldığında sürekli temiz ve düzenli ev halini korumanın yolu 10 alışkanlıktan geçiyor.
temiz ve düzenli ev

  1. Eli Boş Dönmeyin: Her odadan çıktığınızda o odaya ait olmayan eşyaları alıp yerine koyun. Sabah uyandığınızda komodinin üstünde duran su bardağını mutfağa götürüp bulaşık makinasına yerleştirin ya da yıkayın.
  2. Biriktirmekten Vazgeçin: Çamaşır yıkamayı giyecek temiz kıyafet kalmayana kadar ertelemek yerine gerekirse haftada birkaç gün çamaşır yıkayın ve kuruduğunda yerleştirin. Aynı biriktirme alışkanlığını bulaşıklarda da bıraktığınız taktirde günlük iş yükünüzün de stresinizin de azaldığını göreceksiniz.
  3. Programlı Haraket Edin: Günlük yoğunluğunuza göre yarım saatlik ya da on dakikalık bile olsa temizlik planı oluşturun. Haftanın her gününde evin farklı bir kısmını temizleyip topladığınızda hafta sonu temiz ve düzenli ev huzuruyla tatil yapabilirsiniz.

    temiz ve düzenli ev
    Temiz ve düzenli ev ortamı için sade olmaya çalışın

  4. Dekorasyonu Abartmayın: Gerçekten de sevdiğiniz dekoratif eşyalar haricinde hiçbir şeyi evinizde tutmayın. Etrafınızın görmekten hoşlandığınız eşyalarla çevrili olması mutlu olmanızı sağlarken sevmediklerinizden kurtulmak temizliği kolaylaştıracak.
  5. Temizlikten Sonra Dinlenin: Ev işlerinin ertelenerek birikmesinin en büyük sebebi televizyonda ya da internette bir şeylere takılı kalarak günü geçirmeniz olabilir. İzlemek istediğiniz bir program ya da okumak istediğiniz bir kitap varsa temizlik bitene kadar başına oturmayın ve bununla kendinizi ödüllendirin.
  6. Tüm Yükü Sırtlanmayın: Evdeki işleri aile bireylerine bölerek herkesin sorumluluk almasını sağlayın. Küçük çocuklarınız varsa oyuncakları toplamayı oyun haline getirin. Söylediğiniz anda yapılmayan işler için sinirlenip kendiniz yapmak yerine iş yapılana kadar hatırlatmaya devam edin.
  7. Yersiz Yurtsuz Bırakmayın: Evdeki her eşya için yer belirleyin ve aile bireylerine bunu öğretin. Nereye koyacağınızı bilemediğiniz eşyaları sürekli kullanmıyorsanız elden çıkarın ve kalabalığı önleyin.

    temiz ve düzenli ev
    Robotlarla barışın

  8. Evde Akıllı Cihazlara Yer Açın: Robot süpürge, mop gibi ürünlere ön yargıyla yaklaşmak yerine şans verin. Yerleri silmek için dizleriniz yerde saatler geçirmeyin ve mop kullanın. Evi süpürmekle uğraşmaktansa robot süpürgeleri araştırıp bütçenize uygun bir tane edinin. Elimle sildiğim kadar temiz olmaz, dip köşe temizleyemez gibi düşünceleri kenara bırakıp rahatlayın ve robot süpürge evde gezerken çayınızı yudumlayın.
  9. Eşyalara Bağlanmayın: Sevdiğiniz birinden hediye geldiği için ya da bir gün kullanırım diye gereksiz eşyaları evinizde tutmayın. Kalabalık arttıkça temizlenmesi ve toplanması gereken eşyalar arttığı için sık sık eşyalarınızı elden geçirin.
  10. Takıntı Haline Getirmeyin: Temiz ve düzenli ev fikri oldukça cezbedici olsa da evde çocuk ya da evcil hayvan olduğu taktirde bu iki değerden feragat etmek gerekebilir. Çocuklar oyuncakları dağıtabilir, eşyaları düşürüp kırabilir ya da çocuğunuzla ilgilenirken ev işlerine enerjiniz kalmayabilir. Geri gelmeyecek zamanları temizlikle geçirmek yerine odalar arası adım atacak yollar açın ve hayatın tadını çıkarın.Bu yazı da ilginizi çekebilir: Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi: Şehir İçindeki Kaçış Noktası

8 Comments

  • Kenar Yazarı dedi ki:

    Merhabalar. Güzel bir konuyu, güzel bir makale ile ele almışsınız. Temizlik benim en hassas olduğum konuların başında geliyor. Temizliğine önem vermeyen bir kişi başka bir konuya önem vermiş veya vermemiş insani değerini kaybediyor. Çünkü temizlik bizi insan yapan değerlerin başında geliyor. Bu cümlemden hayvanların pis oldukları anlaşılmasın 🙂 Ne insanlar gördüm sokak kedilerinden daha pis 🙂
    Ev temizliği önemli bir konu. Özellikle evli bireyler için dikkat edilmesi gerekilen bir konu. Tertip ve düzenli olmaz, sade olmak, gereksizliklerden arınmak vs. hepsi temizliği getiriyor. Güzel bir yazı olmuş. Okurken sıkılmadım. Teşekkürler.

    • hanimzade dedi ki:

      Beğenmenize çok sevindim. Dediğiniz gibi bireysel temizlikle konu başlıyor özellikle toplu taşıtta yolculuk ederken bunun sıkıntılarını yaşıyoruz maalesef.

  • Tekno Mercek dedi ki:

    Herşeyi zamanında yapmak hayatta bizi bir çok kargaşadan kurtaracağı gibi sizin anlattığınıza bakarak evdeki kargaşadan da kurtarıyor. Ne demiş atalarımız ; “Bugünün işini yarına bırakma.” Bu sözü hedef alarak herşeyi zamanında yapmak birçok şey için çözüm olacaktır. Değerli tavsiyeleriniz için ayrıca teşekkür ederim.

  • Pınar dedi ki:

    Elimden geldiğince odamı düzenli tutmaya çalışsam da bir türlü istediğim şekilde içime sinmiyor. Odamda hep fazlalık var hep dağınıkmış gibi hissediyorum. Bazı işlerimi odamdan yürüttüğüm için odamın ferah olmasına dikkat ediyorum. Vermiş olduğunuz fikirlerden özellikle odadan çıkarken eşyaları ait olduğu yere koyun kısmını daha fazla dikkate alarak yapacağım. Önerileriniz için çok teşekkürler.

  • Erhan Çakırlar dedi ki:

    Temiz ve düzenli olmanın yolu bence en başta işe yaramaz şeylerden kurtulmakla gerçekleşir. Karışık bir ortam sürekli kaostur ve insanın zihinsel olarak da yorduğunu düşünüyorum. Teşekkürler.

  • Tesettürlü Elbi dedi ki:

    Böyle güzel bir konuyu bizlerle paylaştığınız için teşekkürler. Ne demişler ” temizlik imandan gelir ” sadece bu söz ile ne kadar önemli birşey olduğunu anlayabiliriz.Sonuçta insan ne kadar düzenli olursa, yaşantısıda, hayatıda bir o kadar düzenli olur.

  • Bipudra dedi ki:

    Temizlik için en önemli olan düzen ! Size katılıyorum çok güzel ipuçları vermişsiniz. Anlık toparlanmalarla temiz ve düzenli kalmak mümkün. Aksi taktirde çok zor. İpin ucunu kaçırmamak gerekir.

  • Mehmet Ortaç dedi ki:

    Temiz ve düzenli bir ev için biz erkeklerin de alışkanlık edinmesinde fayda var bence. Eskiden böyle düşünmezken evlilik öncesi bekar yaşadığım dönemlerde düşünmeye başladım. Sizin yazınızdaki bazı maddelerde erkeklerin de ders alması gereken noktalar var. Erkekler bu işlere karışmaz diye düşünmek yanlış. Mutlaka yardımcı olmalıyız. Mesela en azından ilk maddedeki gibi odadan eli boş çıkmamak önemli. Ben elimden geldiğince bunu uygulamaya çalışıyorum.

Leave a Reply