Eşarp iğnesi, tesettür giyim sektörünün üstünde durmadığı ürünlerin başında geliyor. Oysa ki özellikle tesettüre yeni girenler için doğru iğne seçimi şal ve eşarpları uzun süreli kullanma noktasında kurtarıcı role sahip. Son zamanlarda iğnesiz şal kullanımı yaygınlaşsa da her zaman için en güvenli yol iğne ve alternatiflerinden geçiyor. Hemen hemen her ülkede farklılık gösteren eşarp iğnesi çeşitleri ülkemizde toplu iğneden mıknatısa kadar geniş bir seçim alanı sunuyor. Yeri geldiğinde iğne, aksesuar görevi üstlense de asıl dikkat edilmesi gereken iki küçük nokta şal ve eşarpları ip çekme ve delinme gibi sıkıntılardan koruyor.
İlk olarak iğne kullanmayı bilmek gerekiyor. Aceleniz olsa dahi iğne takarken en azından eliniz alışana kadar yavaş olunmasında fayda var. Aceleyle kumaşa saplanan iğne delik gibi geri dönülemeyecek sonuçlara sebep oluyor. İğne kullanarak eşarp ya da şal örtmeyi hiç bilmiyorsanız ve çevrenizde tesettürlü kimse yoksa internette araştırabilirsiniz. Yabancı ve Türk youtuberlar öğrenmek istediğiniz her konuda yardımcı olmaya hazırlar, yeter ki doğru kelimelerle arama yapın.
İkinci ve son olarak da doğru iğne seçimi geliyor. Kullanılan iğnenin kalın ve küt uçlu olmaması gerekiyor. İğne ne kadar ince olursa kat kat kumaşın arasından kalıcı deliğe yol açmadan geçmesi o kadar kolaylaşıyor. İğne ucunun sivri olması da yine aynı şekilde kolayca kumaş katları arasından geçip başörtüyü sabitliyor. Uzun iğne tercih edilmesi ise daha az sayıda iğne kullanarak bütün gün kaymayan ve rahat modeller yapılmasına olanak sağlıyor. Çene altında kumaşın delinmesini önlemek adına eski tip büyük boncuk başlı iğneler tercih edilmesi gün sonunda başörtü çıkarılırken de kolaylık sağlıyor. Kulak üstü gibi dışarıdan görünen kısımlarda örtüye yakın renkte küçük başlı iğneler dikkat çekmeden işini yapıyor.
Eşarp ya da şalınızla uyumlu eşarp iğnesi bulamıyorsanız iğne başını ojeyle istediğiniz renge boyayabilir ya da iğne ucunu görünmeyecek şekilde takabilirsiniz.
İğne kullanmaktan korkuyorsanız eşarp mıknatısı, eşarp kıskacı ya da çengelli eşarp iğnesi gibi alternatiflere göz atabilirsiniz. Özel günlerde abiye sayılabilecek taşlı, zincirli iğneleri tercih edebilirsiniz. Nişan, kına ve düğünlerde özellikle gelin başı yapılırken örtünün boneye dikilmesi kuaförlerin sık kullandığı bir yöntem olsa da gün sonunda başınızı açarken saçlarınızı çekebilirsiniz. Özel gün hazırlıklarında terzilerin kullandığı ince ve sivri uçlu çelik toplu iğnelerden satın alarak kuaförden iğne iplik kullanmamasını talep etmeniz bu tarz acı sonların önüne geçecektir.