Havanın soğumasıyla birlikte yokluğunu hissetmeye başladığımız sıcak içecekler doğru demleme ile şifa dağıtıyor. Uzun ve yorucu bir günün ardından eve geldiğinizde siyah çayı es geçip bitki çaylarına yönelmek ilacınız olabilir. Alternatif tıp ve modern tıbbın el ele ilerlediği günümüzde bitki çayları iyileşme sürecini lezzetli hale getiren detaylar arasında yer alıyor.

bitki çayı nasıl demlenirRahatlamadan kilo vermeye kadar bütün ihtiyaçlara hizmet eden bitki çayları soğuk algınlığına karşı kalkan görevi üstleniyor. Bilinen ve bilinmeyen yönleriyle sizler için derlediğimiz şifalı çayların tamamını aktardan temin ederek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

şifalı bitki çaylarıIhlamur: Ballı ve sade olarak tüketilen ıhlamur yapılan araştırmalar sonucu antibiyotik görevi üstlenen yapısıyla mutfağınızda olmayı hak ediyor. Ihlamur içeriğindeki müsilaj oranı sayesinde boğaz ağrılarını hafifletirken iyileşme sürecini hızlandırıyor.

bitki çayıKuşburnu: C vitamini yönünden en zengin bitkiler arasında yer alan kuşburnu aynı zamanda ağrı kesici özelliği taşıyor. Poşet çay yerine kurutulmuş ya da taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen vitamin deposu marmelat olarak da tüketilebiliyor.

bitki çayıYeşil Çay: Antioksidan değeri yüksek seçeneklerden biri olan yeşil çay kafein içermesi sayesinde yorgunluk atmayı sağlıyor. Kahvenin sağlıklı alternatifi gösterilen yeşil çayı içmekte zorlanıyorsanız tarçın ve karanfil gibi baharatlarla karıştırabilirsiniz.

ballı zencefilZencefil: İltihap sökme özelliğiyle gribal enfeksiyonlarda kurtarıcı rolü üstlenen zencefili yemeklere katabilir ya da çayını içebilirsiniz. Kök zencefili küçük küpler şeklinde doğrayıp buzdolabının derin dondurucu kısmında muhafaza edebilirsiniz.

bitki çayıPapatya: Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucu bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırdığı tespit edilen papatya dört mevsim temin edilebiliyor. Bahar ve yaz aylarında topladığınız papatyaları kurutarak kış boyunca çayını yapabilir ya da aktardan satın alabilirsiniz. Rahatlatma etkisine sahip papatya uyuyarak dinlenmeyi de garanti altına alıyor.

Tercih edilen çayın çeşidi kadar önem taşıyan doğru demleme yöntemi çaydanlık yerine kavanozdan geçiyor. Kaynatılmış suyu yapacağınız çay miktarına uygun cam bir kavanoza aktarın. Suyun içine kuru ve yaş bitkileri ekledikten sonra kavanozun kapağını kapatın. Kullandığınız bitkinin türüne ve istediğiniz yoğunluğa göre demleme süresini ayarlayıp yakmayacak sıcaklıktayken çayınızı tüketin. Bitkilerin, su kaynadıktan sonra eklenmesi kekremsi tadı önlerken; kavanozda demlenmesi özünün korunmasını sağlıyor.

İlginizi Çekebilir: Naneli Ayran Tarifi

5 Comments

  • Kenar Yazarı dedi ki:

    Bitkisel tedavi tekniklerinin tarihi çok eski zamanlara dayanıyor. Birçok hastalığın şifasını Allah (C.C.), bitkilerin içerisine gizlemiş. Günümüzde şifalı bitkilerin satışını yapan aktarların içlerinin tıklım tıklım dolu olması gerekirken, geceleri nöbete kalacak kadar kalabalık olan yerler hapların ve kimyasalların satıldığı eczaneler…
    Bitkisel tedaviden uzaklaştırıldığımız kesin. İlaç endüstrisi firma ve ülkelere yüksek gelirler sağlıyor. İnsanlar sırf ilaç satışı yapılması için bile hasta ediliyor veya bağımlı hale getiriliyor. Bizim bu konuda başımızı ellerimizin arasına alıp düşünmemiz gerekiyor. Nerede hata yapıyoruz?
    Eskiden bitkisel tedavilere olan güven ve önem şimdilerde kalmamış. Kasıtlı bir plan ve strateji uygulamaya koyulmuş. Eskiden şifahane denen yerlere bile şimdi hastahane diyoruz. Şifa bulunan yerler hasta dolan yerlere dönüştürülmüş.
    Verdiğiniz şifalı bitkileri akşam sakin kafaya tekrar okuyup, ihtiyacım olanların teminlerini yapacağım. Bana şifalı bitkileri içmeyi hatırlattğınız ve kavanozda demleme gibi daha önce hiç aklıma gelmeyen bir yöntemden bahsettiğiniz için teşekkür ederim. Selamlarımla…

  • Tayyip ÖZPOLAT dedi ki:

    Genelde soğuk içecek tüketmeyi sevdiğimden dolayı çay ve kahve ile hiç aram yok. Birkaç sefer iş arkadaşımın hazırladığı bitki çaylarını denemiştim. Yanlış hatırlamıyorsa Ada çayı idi. Arkadaşım cezvede hazırlamıştı metal ile karışması içerdiği özü yok ediyor tadını da değiştirebiliyor olabilir. Arkadaşıma bu yayını göndereceğim birde kavanoz ile tüketelim. Beğenirsem bende devamlı kullanırım.

  • Süleyman dedi ki:

    Yeşilçay insanı rahatladan ve dinlendiren bir cay, ozellikle kış ve sohbaharda kullanıyorum bilgi için teşekkurler

  • Fatma dedi ki:

    Fitki çaylarının önemini ve faydalarını sanırım konuşmakla bitiremeyiz. Ama ben kavanoz olayını yeni gördüm. Bitki çayları kavanozla nasıl pişirilir ya da pişirilir mi hiç düşünmemiştim. Kavanoz evde var ve deneyebilirim. Eğer denersem buraya gelir geri dönüş yaparım. Güzel bir yazı olmuş. Tesettür blogları içerisinde severek takip ettiğim tek blog sizinki. Emeğinize sağlık.

  • ersin dedi ki:

    bitki çaylarının en sağlıklı şekilde içilebilmesi adına her bitkinin kendine özgü bir demlenme şekli mevcut. kavanozda demlenenler, su soğukken demlenmeye başlananlar, kaynar suda bekletilerek demlenenler. Direkt içilenler, süzülenler vs. bitki çayları kavanozda demlenmeli yazınız dikkatimi cezbetti. Ellerinize sağlık. içerik olarak doyurucu bir yazı olmuş. diğer yazılarınızı da okudum. Keyifli bir site. sitenizi yorumcini.com isimli dayanışma sitesinde görmüştüm. iyi ki de ziyaret etmişim.

Leave a Reply