Mutfak tezgahı temizliği

Mutfak tezgahı bakımı, tezgahın üretildiği malzemeye göre farklılık gösterir. Doğal taştan üretilen granit mutfak tezgahları en kolay temizlenen tezgah çeşididir. Nemli bez ve sıvı deterjanlarla kolaylıkla temizlenebilir. Leke tutmayan granit tezgahlar için hiçbir özel leke çıkarma yöntemine ya da malzemesine gerek duyulmamaktadır. Polikor veya Corian gibi akrilik esaslı malzemeler ise %50 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenebilir. Bunun dışında, nemli bir bez ve sert olmayan temizlik malzemeleri ile temizlenmesi gerekir. Laminat mutfak tezgahlarının da leke tutmama gibi bir özelliği olduğundan, sıvı deterjan ve nemli bez yardımı ile rahatça temizlenebilir.

Mutfak ahşap yüzeyler nasıl temizlenmelidir?

Mutfaktaki ahşap mutfak dolaplarının temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken, kimyasal temizlik maddelerinin kullanılmamasıdır. Masif mutfak ürünlerinin temizliği yapılırken, duru su ile silinerek temizlendikten sonra, kurulanması tavsiye edilmektedir. Bu tür ahşap ürünlerin temizliği sırasında kimyasal maddeler önerilmemektedir. Bunun sebebi, ahşabın üzerindeki cilanın zamanla zarar görebilir oluşudur. Ayrıca, ahşabın çizilmemesi, cilasının bozulmaması ve zarar görmemesi için temizliğin yapıldığı fırça gibi malzemelerin de sert olmamasına özen gösterilmelidir.

Mutfak tezgahının uzun ömürlü olmasını sağlamak

Granit mutfak tezgahı, kullanımı en rahat mutfak tezgahlarıdır. Doğal taştan yapılmışlardır. Granitin türüne göre değişiklik gösteriyor olsa da, tezgahın üzerinde çok fazla leke yapıcı ve asitli bir malzeme bırakılmamalıdır.

Akrilik mutfak tezgahları, leke tutmayan hijyenik tezgahlardır fakat kimyasal bir takım maddelerden zarar görebilmektedir. Çizilme özelliğine sahip tezgahlardır. Özellikle düz renk tezgahlarda bu çizik daha fazla fark edilir. Mutfak tezgahı çiziklerini önlemek için, doğrama ve ekmek kesme işlerinin tezgahın üzerinde yapılmaması gerekir. Bunun yerine doğrama tahtası kullanılmalıdır.

Laminant mutfak tezgahı, en çok dikkat edilmesi gereken malzeme durumundadır. Yine direkt olarak üzerinde kesme işlemi yapılmaması gerekir. Bu tür tezgahların montajının çok iyi yapılması, çok uzun süre suyla temas etmesinin önlenmesi gerekmektedir.

Mutfak Dolaplarının uzun Ömürlü olmasını sağlamak

Mutfak dolapları çok fazla ve ağır malzemeler ile doldurulmalıdır. Her malzemenin kullanım süresi farklıdır. Gereğinden fazla yüklenilmesi durumunda mutlaka zarar görmektedir. Mutfak dolaplarına ait kapak ya da sürgülü çekmeceler, çok hızlı açılıp kapatılmamalıdır. Menteşelerde sorun varsa giderilmeli, zorlayarak açıp kapatılmamalıdır. Kulpların tam kavranmaması ve parmak takarak açılıp kapanması, zamanla kulp vidalarının gevşemesine ya da yerlerinden çıkmasına sebep olabilir.

Mutfaktaki çelik yüzeyler nasıl temizlenmelidir?

Mutfaktaki ankastre cihazlar, bataryalar ve tezgah arası çeliklerin temizliği, dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Kesinlikle sert yüzeyli malzemeler kullanılmamalıdır. Bu tür çelik ürünlerin kendilerine ait özel temizleyicileri, krem ve parlatıcıları mevcuttur.

Eğer temizlik yaparken bu özel temizleyiciler mevcut değilse, çelik ürünler temizlenirken, sıvı deterjan ve yumuşak bezler ile temizlendikten sonra, mutlaka durulanmalı ve kurulanmalıdır. Genelde her markanın kendine ait ürün temizleyicileri bulunuyor olsa da farklı çelik malzeme ürünleri de kullanılabilir.

Bu konu da ilginizi çekebilir:Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir?

Leave a Reply