İster yazılı olsun ister vize bütün sınavlar ilkokuldan üniversiteye kadar herkesin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Aylar öncesinde çalışmaya başlayan da kendine güveni abartıp son güne bırakan da sınav anında telaş yapıyor. Sınava hazırlanmanın ilk ve en önemli aşaması ders çalışmak olmasına rağmen o gün giyilen ve yapılan şeyler de büyük önem taşıyor. Çalışma sürecindeki verimi artırma yollarından başlayacak olursak ilk adım telefon, bilgisayar ve tabletten uzak durmaktan geçiyor. Elektronik cihazlarla ders çalışıyor olsanız dahi internet bağlantısını keserek ilerlemekte fayda var.

Gerçekçi bir zaman çizelgesi hazırlayıp mümkün olduğunca program dışına çıkmadan çalışmak başarıyı garanti altına alıyor. Ders çalışmayı geç saatlere bırakmak yerine uyandığınız andan itibaren gün içine dağıtıp kısa özet tekrarı gece yatmadan önceye saklamalısınız. Sabah kalktıktan sonra çok daha hızlı ve kalıcı bilgi birikimi sağlanırken uyku öncesi yapılan genel tekrar unutmayı önlüyor. Sakız çiğneyerek ya da atıştırarak ders çalışmak verimi azaltıp kıymetli vaktinizden çalıyor. Aynı anda birkaç iş yapma alışkanlığını sınav hazırlığında bir kenara bırakıp odaklanmanız gerekiyor. Gergin bekleyiş sona erip sınav zamanı geldiğinde sakinliği korumak önceki akşam yapılan hazırlıktan geçiyor.

Ertesi gün ihtiyacınız olan her şeyi akşamdan hazırlamak büyük önem taşıyor. Sınavda dikkat dağınıklığını önlemeyi rahat kıyafet ve sağlam bir kahvaltı sağlıyor. Baş ağrısının önüne geçmek için at kuyruğu gibi saç köklerini çekiştiren modeller yerine saçı gevşek bir şekilde örmek ya da toplamak gerekiyor. İşlevselliğin güzelliği solladığı sınav gününde ipek şalları bir kenara bırakıp kaymayan ve terletmeyen pamuk şallar örtmek günü kurtarıyor. Bone takarken başı sıkacak kadar sıkmaktansa gevşek bırakarak fazladan birkaç iğneyle şalı sabitlemek rahat edilmesini sağlıyor. Daha önce giyilmemiş kıyafet ve ayakkabılardan uzak durulması tavsiye edilirken bileklik, yüzük, küpe gibi dikkat dağıtan aksesuarlardan kaçınılması tavsiye ediliyor. Sınav öncesinde yapılması gerekenler listesinin son maddesi ise panik içinde tekrar yapan ve sürekli soru soranları görmezden gelmek. Kafa karışıklığını önlemek için son dakika çalışanlarına kulak asmadan sınava girilmesi gerekiyor.

Leave a Reply