Alışveriş psikolojisi tesettür giyim firmaları dahil tüm firmalar için her geçen gün daha da değerli hale geliyor. Tüketicinin zihnine girerek hep daha fazlasını istemeye teşvik etme yolları geliştiriliyor. Küçük marketlerden alışveriş merkezlerine kadar her yerde ince hesap ve ayarlamalarla kontrol ediliyoruz. Planlama kurbanı haline geldiğimiz alışveriş merkezlerine bakış açınızı tamamen değiştirecek 10 maddeyi sizler için derledik.

  • Daha çok şey alınması için alışveriş arabalarının büyük tasarlanması. Bu sayede ne kadar fazla şey alırsak alalım yine de araba boş görünmeye devam ediyor.
  • Alışverişe devam edilmesi için market içinde alışveriş sepeti ve araba bulundurulması. Bu yöntem özellikle büyük  market ve mağazalarda sıkça kullanılıyor. Alışveriş arabası almak için geri gitmemiz gerekmediği için bulduğumuz arabayla düşünmeden alışverişe devam ediyoruz.
  • Girilen yerden çıkılmaması için tek yönlü kapı kullanılması. Giriş ve çıkış kapıları tek yönlü ve birbirinden uzak noktalara konularak tuzağa düşmemiz garanti altına alınıyor. Küçük tesettür giyim mağazalarında bile uygulanan bu hile müşteriyi mağazaya hapsediyor. İçinden çıkılamayan labirent haliyle bunu en iyi yapan firmaların başında Ikea geliyor.

Karnınız Açken Alışverişe Çıkmayın

  • Müşterinin iştahını açarak daha fazla alışveriş yapması için girişte ekmek gibi kokusuyla mest eden ürünlerin bulunması. Fırın ve şarküteri reyonları olan büyük marketlerde sıkça başvurulan açlık faktörü ihtiyacımızdan fazlasıyla kasaya gitmemize sebep oluyor.
  • Süt, yoğurt, peynir gibi temel ihtiyaçların uzak noktalara yerleştirilmesi. Çoğu zaman markete gitmemizin asıl sebebi olan temel ihtiyaç ürünlerinin girişe ve birbirine uzak reyonlara yayılması yine firmaların yararına işliyor.
  • Şeker, cips gibi ürünlerin çocukların uzanabileceği alt raflara dizilmesi. Alışveriş psikolojisinin yönlendirilmesi söz konusu olduğunda çocukların sağlığı da önemini yitiriyor. Ailelelerin çocuklarına yedirmek istemediği zararlı ürünlerin çoğu göz hizalarındaki alt raflara yerleştiriliyor. Marketlerdeki yerleşimde ürünlerin hedef yaş kitlesi hesaba katılarak hareket ediliyor.
  • Müşterinin markette uzun süre geçirmesi için aralıklı olarak temel ürünlerin yerinin değiştirilmesi. Sürekli gittiğimiz marketlerde aradığımızı bulur hale gelmemiz de şirketler için tehdit unsuru oluşturuyor. Alışveriş süresini uzatarak alınan ürün sayısının artırılması hedeflendiğinden her an her şeyin yeri değiştiriliyor.

Tesettür Giyim Sektörü de Bütün Hileleri Kullanıyor

  • Online alışveriş ekranında beliren uyarılar. Tesettür giyim markalarında da rastlanan uyarılar; kalan son ürün, 5 kişi daha bu ürünü inceliyor, tükenmek üzere gibi tetikleyici cümlelerden oluşuyor. Hava yolu firmaları bu maddeyi farklı bir boyuta taşıyarak sayfa yenilendikçe bilet fiyatlarını artıran bir algoritma kullanıyor. Böylece düşünmeden bilet alma alışkanlığını yerleştiriyor.
  • Satın alma oranını artırmak için yüksek fiyatlı marka çalışanlarının ters davranması. “Paramızla rezil oluyoruz!” cümlesini aklınızdan geçirdiğiniz mağazaları bir düşünün. Çoğu pahalı ürünler satıyordu öyle değil mi? Aşağılık kompleksinden aldığı güçle satışları artıran bu yöntem bazen mağaza görevlisinin inadına alınan gereksiz kıyafetlerle sonuçlanıyor.
  • Deneme kabinlerinde zayıf gösteren ayna kullanılması. Tesettür giyim mağazaları da dahil olmak üzere neredeyse her yerde tercih edilen aynalar yüzünden çarşıdaki hesap evdekinden farklı oluyor.

Bu konu da ilginizi çekebilir: Met Gala’da Tesettür Giyim Rüzgarı Estiren Ünlüler

Leave a Reply